SMWCon Fall 2021/Conference schedule

From semantic-mediawiki.org
< SMWCon Fall 2021
SMWCon Fall 2021SMWCon Fall 2021/Conference schedule
Please note: The times given here are in Central European Time (CET | UTC+1).


Conference Day 1 - Wednesday, December 8
ENTERPRISE & GOVERNMENT DAY
Find the correct time for your time zone here

{{{LeftTitle}}}
{{{RightTitle}}}
14:45
15 min.
15:00
60 min.
Rich Evans Electronics & Data Systems Engineer at NASA Glenn Research Center


16:00
30 min.
Frans A.L. van der Horst Clinical Chemist, Chair of Scientific Board, Reinier de Graaf Hospital
The content of multidisciplinary modular guidelines shall be trustworthy, unambiguous and consistent and therefore are well suited for the introduction of Semantic Web Technology to manage these crucial facets of medical knowledge management.


16:30
30 min.
Eduardo Ferreira Founder of Cruzeiropedia.org
How to use Semantic Mediawiki to aggregate Clubs statistics and their players numbers.


17:30
30 min.
Open CSP in short is envisioned to be the MediaWiki based foundation for knowledge and productivity platforms. This talk is about Open CSP and the ideas behind it.


18:00
30 min.
18:30
30 min.
The Dutch Digital Heritage Network has developed an online tool - based on SMW - that helps archives and heritage organisations to formulate their policy on file formats. It builds a knowledge base, via a smart combination of codification of formats on one hand and personalisation of tailor made policies on the other. For creating the tool we linked different sources, like Wikidata, Pronom, NARA Risk Matrix and COPTR. Reusing information from different sources is an important starting point, but linking different sources also gives lots of challenges. This talk will explain how the online tool's construction and use of the tool by the target audience.


19:00
30 min.
Yaron Koren Founder/CEO of WikiWorks
The current state of development and usage of "Enterprise MediaWiki" - MediaWiki as used by businesses and organizations.


19:30
30 min.
* Why do I care about a Content Services Platform (CSP)?
  • How does MediaWiki support CSP's?


20:00
30 min.
Markus Glaser Head of Development at Hallo Welt!
BlueSpice 4 will introduce a new workflow engine. The talk explores it's possibilities in relation to Semantic MediaWiki.


20:30
30 min.
I share my methods for building lots of templates and welcome you to share your practices. In particular I zoom in on the use case for Graphviz.



Conference Day 2 - Thursday, December 9
SEMANTIC & DEVELOPER COMMUNITY DAY
Find the correct time for your time zone here

{{{LeftTitle}}}
{{{RightTitle}}}
13:30
60 min.
Maintainable and flexible interfaces with Skin Components


15:00
15 min.
Karsten Hoffmeyer, Jeroen De Dauw Director of Professional.Wiki and The Wikibase Consultancy, SMW maintainer and Wikibase co-creator. Director of Professional.Wiki, and The Wikibase Consultancy.
You will learn about recent developments in the Semantic MediaWiki project, including the upcoming SMW 4.0 release.


15:15
15 min.
The results of the SMW user survey will be presented.


15:30
240 min.
Cindy Cicalese Principal Engineer at Wikimedia Foundation
Half-day workshop on using MediaWiki with Docker


17:30
30 min.
18:00
180 min.
Cindy Cicalese Principal Engineer at Wikimedia Foundation
Half-day workshop on using MediaWiki in a Dockerized environment


19:30
30 min.
Daniel Kinzler Principal Engineer
How WMF is going about modernizing the MediaWiki code base


20:00
30 min.
20:30
30 min.
Bill Pirkle Senior Software Engineer
Description of the API Platform, including some historical context, some architectural thoughts, and how adding functionality to a MediaWiki installation via services is a valid path, both for WMF and non-WMF installations.



Conference Day 3 - Friday, December 10
RESEARCH & EDUCATION DAY
Find the correct time for your time zone here

{{{LeftTitle}}}
{{{RightTitle}}}
15:00
30 min.
15:30
30 min.
Basil Ell, Florian Schröder, Blum Moritz Postdoctoral researcher, PhD student
Our extension implements the ontology modeling patterns language OTTR into SMW, allowing the definition and instantiation of patterns by users, supporting the most common OTTR features.


16:00
30 min.
Thilo Schroth PhD student at Leuphana University Lüneburg, former research assistant in the project HOCH-N, and still busy with the HochN-Wiki. Interested in using SMW and LOD in sustainability related transdisciplinary research.
The HochN-Wiki is a collaborative knowledge platform aiming to support the work for Sustainable Higher Education. I report on the basic use of the wiki, the current state of building the community around it and also its unlikely emergence as a major outcome of the project itself, as there was zero funding planned for it in the initial project proposal.


16:30
30 min.
Digital transformation projects require a shared understanding of the domain in scope to align the different parties involved. We propose to use a semantic knowledge graph to achieve this. The SMW is used as editor for the required ontologies, the business practice templates and the instances of the enterprise model. SMW synchronizes semantic data into a triple-db. We explain and show how such a use case can be modeled. We show how the semantic model can be explored with an intuitive user interface using external apps.


17:00
30 min.
As part of the H2020 project PLEIADES, we have developed a core ontology for the decommissioning of complex facilities. This will be the basis for connecting various softwares together, on our side this will be SMW.


17:30
30 min.
In a semantic mediawiki pages often have 1:n relations such as event series and event. Editing such a setup is tedious because each page needs to be modified individually. A much more natural approach would be to have a spreadsheet editing capability. In this talk we present a solution based on the python libraries created in the ConfIDent project.


18:00
15 min.