SMWCon Fall 2016/Conference Days

From semantic-mediawiki.org
< SMWCon Fall 2016
SMWCon Fall 2016SMWCon Fall 2016/Conference Days


The conference days of the SMWCon Fall 2016 will take place on Thursday, September 29 and on Friday, September 30. See also the information on the

NoteNote:  NEW VENUE FOR THE CONFERENCE DAYS ONLY: SAALBAU Schönhof Musikübungszentrum (MÜZ), Rödelheimer Straße 38, 60487 Frankfurt am Main.


Conference Day 1 – Thursday, September 29

{{{LeftTitle}}}
{{{RightTitle}}}
8:00
60 min.
Please register at the desk to receive your name badge and a welcoming smile.


Morning Session 1: Keynote
9:00
20 min.
Prof. Dr. Marc Rittberger, Lia Veja DIPF


9:20
Agenda-SoerenAuer.jpg
KEYNOTE
Prof. Dr. Sören Auer Head of "Enterprise Information Systems (EIS)" at Fraunhofer Institute
read more


10:10
25 min.
Karsten Hoffmeyer WikiHoster.net
This talk will provide an overview to what happened during the last year, the current status and the next steps for Semantic MediaWiki.


10:35
Morning Session 2: Future outlook
11:05
35 min.
Yaron Koren WikiWorks
The case for storing semantic data in tables instead of, or in addition to, graphs - for SMW/Cargo, Wikidata, and beyond


11:40
30 min.
12:10
30 min.
Alexander Gesinn gesinn.it
This talk will provide a look back into seven years of Enterprise Class MediaWiki as well as an outlook into the future.


12:40

Lunch break.png

Afternoon session: Best Practices and use cases in science, enterprise and education
14:10
30 min.
Lloyd Rutledge Open Universiteit


14:40
30 min.
Wolfgang Fahl BITPlan
Experience report on how to use SMW based content for running courses that prepare for certification exams e.g. in Software Architecture and Requirements Engineering.


15:10
25 min.
Tobias Weller Karlsruhe Service Research Institute (KSRI)
SemanticOLAP allows to perform OLAP functionality on SMW data in the Semantic MediaWiki


15:35
25 min.
Nicole Merkle FZI Forschungszentrum Informatik
This talk presents how Semantic MediaWiki can be used to program a software-agent for Ambient Assisted Living (AAL).


16:00
16:00
40 min.
Community members
Projects and ideas on posters! Various topics presented in a light-weight way during a prolonged coffee break.


16:40
30 min.
Ton van der Zwet (*), Remco de Boer (‡) (*) Kadaster (‡) ArchiXL, XL&Knowledge
We present the concept, implementation and use of the Kadaster Innovation Funnel, which has been realized using a combination of Semantic MediaWiki, linked data, and Linked Data Theatre visualization.


17:10
20 min.
Richard Heigl, Anja Ebersbach Hallo Welt!
In this case study we can show the innovative potential of Semantic MediaWiki for an industrial plant.


17:30
30 min.
18:00
End of the first Conference Day
19:30
Conference dinner page


Conference Day 2 – Friday, September 30

{{{LeftTitle}}}
{{{RightTitle}}}
Morning Session 1: Future outlook
9:00
30 min.
Toine Schijvenaars ArchiXL
ArchiMedes™ is a turn-key platform for publishing architecture models and views that you have created with existing modeling tools such as Sparx Enterprise Architect, BiZZdesign Architect, Archi or any other modeling tool that supports the ArchiMate Exchange File Format form The Open Group.


9:30
30 min.
10:00
30 min.
Markus Glaser Hallo Welt!
MediaWiki is more than a documentation platform. It can be used for bootstrapping web applications


10:30
Morning Session 2: Use Cases Humanities & Open Data
10:55
15 min.
Thimo Britsch FZI Forschungszentrum Informatik
We introduce our approach for completing any PDF-form with data from Semantic MediaWiki. This is especially useful for repeating administrative requests which can't be done online as it is still the case in many established processes.


11:10
20 min.
11:30
25 min.
Bernhard Krabina KDZ - Centre for Public Administration Research
The talk will feature the Vienna History Wiki ("Wien Geschichte Wiki"), a government platform on Vienna's city history.


11:55
25 min.
Toni Hermoso Centre for Genomic Regulation (CRG)
The talk will feature some use cases of Semantic MediaWiki framework in laboratory environments and biological annotation projects.


12:20
20 min.
Samuel Lampa Uppsala University
The talk will present the status of the RDFIO extension, as well as recent work on an alternative approach for RDF import with the rdf2smw tool.


12:40

Lunch break.png

Afternoon session: Lightning talks: Extensions & Technical Setup
14:10
20 min.
Karsten Hoffmeyer WikiHoster.net
This presentation will provide an overview and introduction to the semantic extensions of the SMWProject which were introduced in 2016 and aim to present SMW as solution for different use cases.


14:30
10 min.
Simon Heimler gesinn.it
This presentation will provide an overview and introduction to extensions I have created which may be useful in the context of MediaWiki and Semantic MediaWiki.


14:40
10 min.
Martin Gruner Universitätsbibliothek Würzburg
The University Library Würzburg uses Semantic MediaWiki as a tool in an OCR and publishing workflow.


14:50
20 min.
Robert Radke Data Farms
This talk will provide an insight into product data management via a graphical user interface using Semantic MediaWiki.


15:10
10 min.
Tobias Weller Karlsruhe Service Research Institute (KSRI)
This lightning talk introduces you to a tool allowing to upload data stored in an MS-Excel file into templates on wiki pages.


15:20
10 min.
Leonid Verhovskij Hallo Welt!
This talk introduces the "BlueSpice SMW Connector" extension allowing to create custom special properties


15:30
10 min.
15:40
16:00
10 min.
16:10
30 min.
16:40
End of the second Conference Day