SMWCon Fall 2015/Conference Days

From semantic-mediawiki.org
Jump to: navigation, search
SMWCon Fall 2015SMWCon Fall 2015/Conference Days


The conference days of the SMWCon Fall 2015 will start on Thursday, October 29 and on Friday, October 30 at 09:30 at Fabra i Coats, Art Factory (3rd floor). Do not forget to register which is possible starting at 09:00. See also the information on the

This is the current version of the conference program which is still subject to changes.


Conference day 1 – Thursday, October 29

{{{LeftTitle}}}
{{{RightTitle}}}
9:30
10 min.
SMW logo placeholder.png
Alina Mierluș similis.cc
This is the opening and welcome session to SMWCon Fall 2015 in Barcelona.


09:40
30 min.
Agenda-JeroenDeDauw.png
Jeroen De Dauw Wikimedia Deutschland
This talk will provide an overview to what happened during the last year, the current status and the next steps for Semantic MediaWiki.


10:10
25 min.
Agenda-KarstenHoffmeyer.jpg
Karsten Hoffmeyer WikiHoster.net
This talk will provide an overview and introduction to the semantic extensions of the Semantic MediaWiki Project which were introduced in 2015.


10:35
20 min.
Agenda-yaron.png
Yaron Koren WikiWorks
This presentation will provide a recap of recent-ish changes and new features in the Semantic Forms extension.


10:55
11:15
30 min.
Agenda-DanielHerzig.jpg
Daniel Herzig SearchHaus
In this talk GraphScope is presented, a graph search engine for Semantic MediaWiki that is able to find multiple related entities with a keyword query.


11:45
30 min.
Agenda-RemcoDeBoer.png
Remco de Boer ArchiXL
This talk introduces SmartConnect, an extension to import data from several modelleing environments such as ARIS, Enterprise Architect, BiZZdesign and Archi.


12:15
30 min.
Agenda-ckoerner.jpg
Chris Koerner Mercy
This talk introduces us to what the MediaWiki Stakeholders' Group has done so far and provides an overview on what's next for MediaWiki.


12:45

Lunch break.png

14:15
20 min.
MarkAHershberger.png
Mark A. Hershberger NicheWork LLC
This talk will explore the Why, How, and When to contribute your code "back to core", i.e. MediaWiki core as well as (semantic) extensions


14:35
20 min.
Agenda-yaron.png
Yaron Koren WikiWorks
A talk about, and demonstration of, the MediaWiki extension to Cargo, and how it relates to Semantic MediaWiki and the overall SMW ecosystem.


14:55
20 min.
Agenda-RichardHeigl.jpg
Richard Heigl Hallo Welt!
This session will sketch the current BlueSpice Semantics roadmap.


15:15
15:30
20 min.
Agenda-LloydRutledge.jpg
Lloyd Rutledge Open Universiteit
This talk presents "Fresnel Forms", a library plugin that was developed for the Semantic Web ontology editor "Protégé".


15:50
30 min.
Agenda JanWillem.jpg
Jan Willem van Veen ArchiXL
This presentation will introduce Semantic MediaWiki's usage on a platform for linked open data in the public sector.


16:20
16:20
50 min.
SMW logo placeholder.png
Community members
The poster session allows to present various topics in a light-weight way and talk about them in a more direct and informal way during this extended coffee break.


17:10
40 min.
Agenda-lex.png
Lex Sulzer Linux Competence Center
This talk will give an introduction and demonstration of Interaction Acceptance Testing using the tools Cucumber and Capybara.


17:50
30 min.
Agenda-WolfgangFahl.png
Wolfgang Fahl ProfiWiki
This presentation introduces a smart way of integrating word documents into a Semantic MediaWiki.


18:20
End of the first Conference Day
20:30
Conference dinner page



Conference day 2 – Fri, October 30

{{{LeftTitle}}}
{{{RightTitle}}}
9:30
5 min.
SMW logo placeholder.png
Alina Mierluș similis.cc
This is the opening session of the second day to SMWCon Fall 2015 in Barcelona.


9:35
Agenda-Denny.png
KEYNOTE
Ten Years of Semantic MediaWikifor developersfor beginners
Denny Vrandečić, Markus Krötzsch
The keynote provides a walk through Ten Years of Semantic Mediawiki as well as the Semantic Web during that time.
read more


10:50
11:15
20 min.
Agenda-Alexander Gesinn.png
Alexander Gesinn Gesinn.it
This presentation provides an introduction to Semantic MediaWiki applications in the industrial environment.


11:35
20 min.
NadiaAhmed 80x80.jpg
Nadia Ahmed FZI Forschungszentrum Informatik
In this presentation a first prototype of a Semantic MediaWiki solution within a student project for modelling robot components will be described.


11:55
20 min.
Agenda-LiaVeja.png
Lia Veja Deutsches Institut für Internationale Pädagogische Forschung (DIPF)
This presentation will present the usage of Semantic MediaWiki for Virtual Research Environments in education.


12:15
30 min.
MatthiasFrank 80x80.jpg
Matthias Frank, Nadia Ahmed FZI Forschungszentrum Informatik
From ISO 9001 Quality Management, over Project Management, to Requirements Engineering.


12:45

Lunch break.png

14:15
25 min.
Agenda-TobiasWeller.jpg
Tobias Weller AIFB, Karlsruhe Institute of Technology
This presentation show the usage of Semantic Media Wiki for Modelling Medical Processes in Semantic BPMN.


14:40
25 min.
SMW logo placeholder.png
Dan Bolser
This talk reflects about Semantic MediaWiki for citizen science, provides some examples as well as perspectives.


15:05
30 min.
Agenda-Erwin.png
Erwin Oord, Toine Schijvenaars ArchiXL
This presentation is about a project where Semantic MediaWiki is used as the basis for a process portal for the Standard Bank in South Africa.


15:35
15:45
20 min.
Nicolem.png
Nicole Merkle FZI Forschungszentrum Informatik
This talk presents the usage of Semantic MediaWiki for Context Management in a Web of Things Use Case of Ambient Assisted Living


16:05
20 min.
Agenda-AdStrackVanSchijndel.png
Ad Strack van Schijndel Wikibase solutions
This presentation introduces the Ecommerce wiki as a best practice example for Semantic MediaWiki


16:25
15 min.
Natbrown.png
Natasha Brown, Edlira Dushku WikiTranslate
This presentation introduces us to the usage of Semantic MediaWiki for Foreign Language Learning.


16:40
15 min.
Agenda-MarkusKroetzsch.png
Markus Krötzsch International Center for Computational Logic
This presentation introduces the hompage of International Center for Computational Logic as a best practice example for Semantic MediaWiki


16:55
SMW logo placeholder.png
Toni Hermoso, Alina Mierluș, Lia Veja, Karsten Hoffmeyer
Community discussion about the future of SMW and SMWCon


17:25
SMW logo placeholder.png
Alina Mierluș similis.cc
Listing the results of the conference


17:30
End of SMWCon Fall 2015 (second Conference Day)