Help:Bladeren en zoeken

From semantic-mediawiki.org
SMW handleiding
Introductie
Bladeren en zoeken
Semantisch zoeken
Pagina's selecteren

Informatie weergeven

Concepts

Inline queries

Inferencing

Bewerken
Eigenschappen en types

Custom units

Semantische_sjablonen

Service links

Semantic Web
OWL/RDF export

External tools

Importing vocabulary

Ontology import

SMW admin manual

Semantic MediaWiki biedt diverse eenvoudige bedieningsmogelijkheden voor het doorbladeren van de wiki-gegevens, die in de meeste gevallen erg makkelijk te gebruiken zijn.

De Factbox[edit]

De factbox is een kader onderaan de wikipagina's dat de een overzicht geeft van de semantische data die is ingevoerd op de pagina. Dit helpt redacteuren ook om na te gaan of Semantic MediaWiki daadwerkelijk de gegeven informatie "begrepen" heeft zoals het bedoeld was. Gebruikers kunnen de factbox lezen om een snel overzicht te krjigen, en om de verwijzingen erin te gebruiken om meer informatie te krijgen. Merk op dat de Factbox uitgezet kan worden door de sitebeheerder, omdat niet alle wiki's de ingevoerde informatie op elke pagina willen tonen (zie Configuration).

Factboxes tonen de informatie in twee kolommen: de linkerkolom toont de eigenschap waartoe sommige informatie behoort (bijv. aantal inwoners), terwijl de rechterkolom de waarde van die eigenschap toont (bijv. 3.410.000). Elke eigenschapnaam is een verwijzing naar het artikel over die eigenschap in de wiki, waar men normaal gesproken meer informatie kan vinden over de betekenis van een eigenschap en het gebruik ervan. Annotaties in de Factbox bieden veelal verwijzingen naar corresponderende wiki-pagina's en voor eigenschappen die maateenheden ondersteunen toont de Factbox tevens geconverteerde waarden in andere eenheden.

Het pictogram Search icon.png naast elke eigenschapswaarde verwijst naar een eenvoudig zoekscherm op Special:SearchByProperty (zie hieronder). Wanneer een artikel bijvoorbeeld de annotatie [[ligt in::Duitsland]] bevat, dan verwijst zijn Factbox naar een zoekactie die alle pagina's opsomt met dezelfde annotatie (d.w.z. alles dat in Duitsland ligt). Op dezelfde manier toont de koptekst van de Factbox een pictogram Browse icon.png die verwijst naar een simpele semantische browser voor de gegeven pagina (zie hieronder).

De Factbox kan ook een pictogram Service links icon.png tonen die, wanneer erop geklikt wordt, verwijst naar externe web services die meer informatie aanbieden over een waarde van een eigenschap. Een eigenschap voor het aangeven van geografische coördinaten zou kunnen verwijzen naar online kaartdiensten die luchtfoto's van de gekozen locatie aanbieden. Wiki-beheerders kunnen de verwijzingen kiezen die elke eigenschap laat zien; zie Service links voor details over hoe dit moet.

Speciale eigenschappen, oftewel ingebouwde eigenschappen die relevant zijn voor SMW, worden cursief weergegeven en laten een zwevende tip zien wanneer de muispijl erboven hangt (vereist JavaScript). Dit benadrukt hun speciale betekenis en helpt redacteuren om fouten te vinden.

Tenslotte bevat de factbox een verwijzing om de inhoud van de Factbox in het machine-leesbare OWL/RDF-formaat op te halen zoals uitgelegd in het hoofdstuk over Semantic Web-technologieën in SMW.

Semantisch bladeren[edit]

Special:Browse biedt een eenvoudige bladerinterface voor de computer-leesbare gegevens van Semantic MediaWiki. Gebruikers beginnen door de naam van een pagina in te voeren. Vervolgens krijgt hij alle semantische eigenschappen van die pagina te zien (op een soortgelijke manier als bij de inhoud van de Factbox) en alle semantische verwijzingen die naar die pagina leiden. Door op het pictogram Browse icon.png te klikken kan de gebruiker doorbladeren naar een ander artikel.

Simpele zoekinterfaces[edit]

Semantic MediaWiki biedt een aantal zeer simpele zoekformulieren die gebruikers in staat stellen om specifieke informatie te vinden. Deze zoekfunctionaliteiten worden aangesproken in diverse speciale pagina's:

  • Special:SearchByProperty heeft een eenvoudig zoekformulier voor het vinden van semantische terugverwijzingen. Gebruikers voeren een eigenschapsnaam en doelwaarde in. De zoekactie retourneert een lijst van alle pagina's die een eigenschap met die waarde hebben. Deze service is direct toegankelijk via de Search icon.png verwijzing binnen de Factbox.
  • Special:PageProperty geeft alle waardes weer die een pagina heeft voor een bepaalde eigenschap. Gebruikers voeren een pagina in en een eigenschapsnaam. De zoekactie geeft een lijst weer van alle waarden van de eigenschap op die pagina. Als Factboxes zijn ingeschakeld in de wiki, kan dezelfde informatie ook vanaf de Factbox op die pagina gelezen worden.

Bekijken van alle eigenschappen, types en waarden[edit]

Elke eigenschap heeft een eigen pagina in de Property-naamruimte, net zoals de categorie-pagina's in MediaWiki's Category-naamruimte. Deze eigenschapspagina's tonen alle pagina's die de eigenschap samen gebruiken met de waarde(n) van de eigenschap op die pagina, eventueel met service-verwijzingen.

Naast de verwijzingen in de Factbox en de normale MediaWiki-zoekopdracht zijn er ook speciale manieren om eigenschappen van een wiki te vinden:

  • Special:Properties somt eigenschappen op die voorkomen in annotaties, gesorteerd op gebruiksfrequentie. De vaakst gebruikte eigenschappen worden bovenaan getoond.
  • Special:UnusedProperties somt eigenschappen op die niet voorkomen in welke annotatie dan ook. Dit kan erop wijzen dat een eigenschap losgelaten is en verwijderd zou moeten worden.
  • Special:WantedProperties somt eigenschappen op die gebruikt worden, maar geen beschrijvende pagina hebben. Dit is onwenselijk, omdat gebruiker dan geen documentatie kunnen vinden over zulke eigenschappen, zodat verwarring kan ontstaan over het correct gebruik ervan.
  • Special:Types somt de beschikbare datatypes op voor eigenschappen. Zie Help:Bewerken voor een introductie tot datatypes en hun relevantie voor SMW.

Deze speciale pagina's zijn in het bijzonder geschikt voor wiki-redacteuren omdat ze een overzicht geven van hoe eigenschappen gebruikt worden in de wiki.

Deze benaderingen zoeken allemaal naar semantische eigenschappen van pagina's. Om eenvoudigweg bestaande pagina's over eigenschappen, categorieën en types te bekijken, zelfs als ze ongebruikt of door elkaar gegooid zijn, gebruikt u MediaWiki's Special:Allpages om alle pagina's te tonen binnen deze naamruimtes.

Ondersteuning voor externe hulpprogramma's[edit]

Semantic MediaWiki maakt semantische kennis beschikbaar voor externe hulpprogramma's via zijn OWL/RDF export en daarom is het mogelijk om externe hulpprogramma's te schrijven die geavanceerdere blader- en zoekfunctionaliteit implementeren. Momenteel zijn veel hulpprogramma's die met RDF-uitvoer werken nog niet erg gebruiksvriendelijk, maar de gegeven data-indeling RDF is makkelijk te verwerken en kan worden geïntegreerd in veel uitgebreidere web- of bureaubladtoepassingen. Voor meer informatie is er een lijst van hulpprogramma's die getest zijn met Semantic MediaWiki tot nu toe. Voelt u zich vrij om uw eigen programma hieraan toe te voegen.


Deze documentatiepagina is geldig voor alle SMW versies van 1.0 tot 1.2.2.
      Andere talen : deenesfr

Browsing interfaces nl 1.0 1.2.2